Zira

Zira (Dargaard Ibiana) on 9 vuotias narttu dobermanni, väriltään musta ruosteenpunaisin merkein. Zira on ollut meillä hieman alle 8 viikkoisesta pennusta asti ja häntä kuvaa parhaiten sanat – luonne puhdasta kultaa.

dargaard_ibiana_ziaOtimme Ziran Waldon kaveriksi, silloin kun Waltsu oli noin 1, 5 vuotta vanha. Seurakoira meillä jo oli ja aina takaraivossa oli kolkutellut ajatus palvelukoirasta, muita vaihtoehtojakin mietittiin mutta aina päädyimme dobermanniin rodun erinomaisen koulutettavuuden sekä linjakkaan ja ylvään ulkomuodon vuoksi. Toisin sanoen halusimme vähän lisää haastetta seuraavasta koirasta.

Katselimme monet illat pentumainoksia ja selailimme eri kenneleiden sivuja sekä kyttäsimme sukutauluja, kunnes päädyttiin Dargaard -kennelin sivuille, jossa oli erittäin kauniin tyttö dobberin seisotuskuva etusivulla. Se oli sitten siinä! Sukutaulukin vaikutti kivalta emänä oli kasvattajan oma koira Chili, joka on sopivan pippurinen nimensäkin mukaan ja isänä erittäin näyttävän komea uros Kingi. Anssi oli yhtä innokas kuin minä, joten siitä se puhelu Mialle lähti. Pitkän puhelun jälkeen kasvattaja Mian kanssa sovittiin tapaaminen kasvotusten, samalla pääsimme tutustumaan Chiliin ja muihin pentuihin. Katsomaan kun päästiin oli homma lopullisesti selvä, saatiin itsellemme aivan täydellinen pentu ja jo silloin taisimme luvata näyttelyissäkin Ziran kanssa käydä. Kiitos Mialle ihanasta koirasta ja luottamuksesta, toivottavasti odotukset on täytetty! Siitä lähti meidän taipaleemme kohti dobermannien jännittävää maailmaa, eikä paluuta enää taida olla! :-)

Kuten alussa mainittiin Zira on luonteeltaan aivan ihana koira, hassunhauska huumoritypy, joka jaksaa aina yllättää meidät luontaisella osaamisellaan. Hän ei missään nimessä ole lapanen eikä edes tohvelieläin, vaan selväjärkinen palveluskoiralle sopivan luonteen omaava dobermanni. Kuten kasvattajakin on joskus Ziran kuvaillut olevan sisarusparvensa meditatiivisimmasta päästä. Zira on auttanut montaa ihmistä pääsemään tai ainakin vähentämään koira/dobermann kammoaan, joihinkin ystäviimme on jopa tarttunut into rotua kohtaan niin että oma dobermanni tai kaksi on jo talossa.

7/2014 Zira tarkkaavaisena BH-kokeessa

7/2014 Zira tarkkaavaisena BH-kokeessa

Ziran kanssa ollaan harrastettu pk-tottelevaisuutta aktiivisemmin muutaman edellisen vuoden verran. Tämä johtuu oikeastaan täysin siitä, että omistajat ovat olleet liian itsekriittisiä eikä oikein etsinnöistä huolimatta ole löytynyt lähistöltä palvelukoiraharrastajaa, joka olisi meitä auttanut silloin alkuun ja opettanut asioita potkien samalla sopivasti takapuolelle vauhtia. Kunnes elämäämme tuli Jenni, iso kiitos sinulle Jenni siitä! 😉 Zirahan on jo luonnostaan taitava kuin mikä ja oltiin rakennettu harrastamiselle hyvä pohja pitämällä kiinni johdonmukaisesta perustottelevaisuudesta ihan arkielämässämme. Näin ollen pienellä muokkauksella, Jennin avustuksella ja viidellä treeni kerralla saatiin kursittua kasaan Kyröskosken käyttökoirien kentällä 25.7.2014 Ziralle hyväksytty tulos BH-kokeesta ja taisi se tuomari Jani Heinilältä kehujakin saada hyvästä koulutuksen tasosta. Video BH-kokeen a-osuudesta löytyy täältä.

Ziran kanssa on käyty kerran myös maalimiestä moikkaamassa, epävirallisessa “viettitestissä”. Se meni mielestämme oikein kivasti ottaen huomioon ettei koira ollut ennen nähnyt maalimiestä eikä myöskään narunjatke ole ollut tällaisessa ennen. Maalimies piti Ziraa rohkeana ja itsevarmana koirana jolla on tasainen varma purenta koko suulla, Zira myös hoksasi homman aika nopeasti osaten rauhoittua myös tässä tilanteessa ja puolusti omistajaansa hyvin. Varmaan olisi halunnut jatkaa pidempäänkin, mutta sillä testillä haettiin lähinnä tietoa Ziran viettipuolesta ja tyytyväisiä siihen olimmekin.

Luonnetesti Ziralla suoritettiin erittäin kivasti läpi 6.5.2012 Kyröskosken käyttökoirien kentällä, tuomareina olivat Katri Leikola ja Marco Vuorisalo. Kaikki osa-alueet olivat plussalla ja tuloksena +154 p. / +++. Ziran luonnetesti osa-aluepisteet löytyvät täältä.

Näyttelyissäkin ollaan käyty muutaman kerran Ziran elämän aikana saaden joitakin ruusukkeita kilpailuluokista, ja joista tuloksena junnu-aikuisiällä on ollut EH eli erittäin hyvä. Pentuna Zira pääsi yllättämään voittaen elämänsä ensimmäisen näyttelyn 23.5.2009 Dobermannien Erikoisnäyttelyssä ROP-pennun tittelin ja sai KP sekä hienon pokaalin hyllyynsä. Ziran näyttelyarvosteluita voi lukea täältä.

Ziralle on tehty laajasti terveystutkimuksia ja kaikki tulokset ovat olleet erittäin hyviä. Zira on koko ikänsä ollut erittäin perusterve koira eikä meidän ole juurikaan tarvinnut kuluttaa aikaa eläinlääkärissä istuen. Lukuunottamatta perus rokotuskäyntejä ja terveystarkastuksia. Allergioita ei ole todettu eikä mitään oireita ole koskaan ollut. Ihosairauksilta olemme myös säästyneet ainoa mistä nyt saimme riesan on silmienympäryksien tulehdus, kävimme lääkärillä joka epäili sen tulleen todennäköisesti järvivedestä. Vaivaa on hoidettu pitämällä kauluria ja desifioimalla silmiä ja silmänympäryksiä lääkärin määräämällä silmävedellä. Iän myötä on hieman ihovaiva lisääntynyt. Viimeisimmässä tutkimuksessa otettiin ihosta koepalat käytyämme eläinlääkärillä ja Ziralla todettiin patologin lausunnossa krooninen karvanjuurifollikkelien dysplasia. Tähän saimme neuvoksi kokeilla melatoniinia, jota Ziralle onkin nyt annettu ruokailun yhteydessä. Uskoisin, että nyt on hieman karvaa tullut takaisin niihin kohtiin, josta sitä oli ehtinyt lähteä. Toivotaan, että siitä saamme avun sillä periaatteessa tähän vaivaan ei lääkitystä kuulemma ole olemassa. Terveystutkimuksista voi katsoa tarkemmat tiedot terveystuloksia -kohdasta.

Maksa (CAH), silmät, sydän ja niska sekä selkä -tutkimukset suoritettiin Ziran ensimmäistä pentuetta varten. Kaikki tutkimukset olivat kunnossa ja Zira astutettiin erittäin hienosta, upealuonteisesta mustasta uroksesta Dura Lex Polonia Forlan eli “Topi”, jonka omistaa Winningmood -kennelin Minna Kauppinen. U-pentue syntyi huhtikuussa Dargaard -kenneliin, kasvattajalle Mialle jolle Zira annettiin jalostuslainaan. Kaksi kaunista mustaa narttua syntyi, joista toinen Ursa Minor jäi kasvattaja Mialle ja toinen Ursa Major lähti sijoitukseen Jenni Kannistolle. U-pentueesta lisää tietoa löytyy Dargaard -kennelin kotisivuilta. Ziran pennut ovat erittäin kauniita ja lupaavia. Toivoimme, että tästä pentueesta olisimme saaneet myös uroksen itsellemme, jota ei meidän harmiksemme tullut. Päätimme tehdä Ziralle uusinta-astutuksen elokuussa samasta yhdistelmästä eli yhdistelmästä Dargaard Ibiana – Dura Lex Polonia Forlan, mutta harmiksemme Zira jäi kuitenkin tyhjäksi. Zira steriloitiin joulukuun alkupuolella 2015 ja saa nyt viettää rauhallista, mutta riittävän aktiivista mummi koiran elämää.